Teatro

Solstici d’estiu

Escrito por

Aprofitant que estem al mes de Juny i que s’apropa el solstici d’estiu, he repescat A Midsummer Night’s Dream (El somni d’una nit d’estiu), una de les més estranyes i més delicioses obres de William Shakespeare (1564-1616).

El meu primer any a la Universitat vaig haver d’enfrontar-me amb aquesta peça teatral. L’obra i el títol tan sensual m’eren bastant familiars, però no va ser fins aleshores que vaig obrir els ulls davant les complexitats mitològiques de l’obra.

El títol gira entorn del solstici d’estiu (23 Juny), jornada marcada per festivitat, fogueres, contes de fades, amants i insanitat temporal.

Escrita al voltant de 1590, probablement molt poc abans que Romeo and Juliet, l’obra demostra l’extensió del coneixement de Shakespeare i l’expansió de la seva imaginació. El dramaturg beu de la font de la Grècia mitològica i de fades i esperits de l’Anglaterra rural per explicar-nos una història on s’entrellacen la màgia, els somnis i les dificultats de l’amor.

La màgia de les fades, la qual aporta alguna de les més rares situacions en l’obra, és un element central de l’atmosfera de A Midsummer Night’s Dream. Shakespeare usa la màgia per donar cos al poder supernatural de l’amor i crear un món irreal. Com el títol suggereix, els somnis també són un tema important. Shakespeare està interessat en la feina que fan els somnis, en com els esdeveniments passen sense explicació, en com el temps s’esvaeix i com l’impossible passa com a curs natural de les coses.

Un dels trets més extraordinaris de A Midsummer Night’s Dream és que al final de l’obra l’audiència està convidada a considerar si el que han vist és real, o si ells s’han despertat després de tenir el mateix somni. Això és precisament el que Shakespeare vol fer clar: que el teatre no és res més que un somni compartit.

 • Comparte:
 • Facebook
 • Twitter
 • Tuenti
 • Digg

facebook:

2 Comments

 • Bien, Iván, bien.

  Ves como, en realidad, no estás tan loco?

  Me ha gustado el artículo mucho, de verdad.

 • Gran tema este de los sueños. Nada más revelador que un sueño.

Responder