Teatro

El Suïcida; Nikolai Erdman; Semion Podsekàlnikov

Escrito por

Tu què creus, xicot? Imagina’t que demà a les dotze agafes aquesta pistola. No m’interrompis… Imagina’t que l’agafes i et poses el canó a la boca. Exacte, a la boca. Ja el tens a la boca i s’escola un segon. No m’interrompis. Pensa en aquest segon filosòficament. Què és en realitat? Tic tac. Ara bé, entre el tic i el tac hi ha una barrera. El canó és la barrera… oi que m’entens? Aquí és el tic, allà és el tac. El tic ho és tot, xicot. Però el tac és no res, xicot. NO RES. Per què? Per culpa d’aquest gallet. Contempla el gallet filosòficament. Té, mira-te’l aquí… Prem-lo, la pistola es dispara: Pim-Pam. El pim és el tic. El pam és el tac. Doncs bé, tot el que estigui relacionat amb el pim i el tic ho entenc. Mentre que tot el que envolta el pam i el tac està més enllà de la meva comprensió. El tic sóc jo, la dona, la sogra, l’aire, el sol, l’aigua… En canvi el tac… vol dir res de dona… Puc veure’m sense dona. Però imaginar-me a mi sense jo? Jo sense Podsekàlnikov? De cap manera. pensa en l’ésser humà. Què és? Darwin va provar amb fets que l’ésser humà és una gàbia. No m’interrompis. L’ésser és una gàbia. És comprensible. Dispara i destrossaràs la gàbia. L’ànima fuig volant. Al•leluia, canta, al•leluia. Déu la crida davant seu. De qui ets l’ànima? De Podsekàlnikov. Has sofert? Sí. Gaudeix, doncs, ara. I l’ànima canta i balla. (Canta.) Glòria a Déu a les altures i pau en els homes de bona voluntat. Comprensible, no?… Però què passa si la gàbia és buida? Què, si no hi ha cap ànima? Què passa llavors? Tu què creus? Hi ha una altra vida o no després de la mort? Pregunto si hi ha una altra vida o no? T’he fet una pregunta… N’hi ha o no n’hi ha? Sí o no? Digues alguna cosa, maleït sigui! Respon-me!

  • Comparte:
  • Facebook
  • Twitter
  • Tuenti
  • Digg

facebook:

Responder