Música

Whiskey in the jar

Escrito por

La història comença a Irlanda, entre Cork i Kerry, on un bandoler, després de robar a un militar anglès, és traït i entregat per la seva dona. Des que aquesta cançó es popularitzés durant el segle XVII, tant les seves ubicacions com els noms dels personatges i el rang o la procedència del militar han canviat diverses vegades. L’arribada massiva d’irlandesos a Amèrica va provocar també l’assimilació de la seva cultura, les seves tradicions i la conservació de totes aquelles cançons que no fossin en gaèlic. “Whiskey in the jar” s’adaptà i es re-ubicà, sobretot al sud, als munts Apalatxes o als Ozarks.

L’origen exacte de la cançó és desconegut. Existeixen certes semblances amb una balada coetània anomenada “Patrick Flemmen he was a Valiant Soldier”, que tracta d’un bandoler irlandés excecutat el 1650. Al llibre “The Folk Songs of North America”, l’historiador de la música popular Alan Lomax (un dels germans que descobriren a Lead Belly) data l’origen de la cançó a principis del segle XVII, basant-se en les similituds de la trama de “The Bagger’s Opera” (l’òpera del captaire), de John Gay, de 1728. Es diu que Gay s’inspirà en “Whiskey in the jar” cantada per una corista. La música popular irlandesa i escocesa tractava sovint la temàtica dels bandolers que robaven als terratinents britànics; per això eren tractats com herois i patriotes per la cultura popular.

Dubliners
Thin Lizzy

  • Comparte:
  • Facebook
  • Twitter
  • Tuenti
  • Digg

facebook:

Responder