Música

68

Escrito por

Al maig del 68 hi va haver una revolució social, la voluntat de canviar la manera de viure, els tabús socials i els referents. Això es va aconseguir. Mai s’ha assolit un canvi real polític fruit d’allò. Es volia canviar el sistema; per alguns el model a seguir era Cuba, per d’altres la Xina o la URSS. Es volia un trencament amb les estructures que sorgiren de la segona guerra mundial. El canvi era en la cultura, i es notava en totes les seves manifestacions. De Bob Dylan a Léo Ferré. Aquest monegasc amb cognom català fou un dels màxims representants de la cançó francesa. Anarquista convençut, va haver de patir la censura benpensant del govern francès, per les seves crítiques a l’actitud del govern a la guerra d’Algèria. Va ser vetat a Espanya fins la “transició”. Havia conegut molts exiliats espanyols i havia escrit sobre la situació espanyola en cançons com “Le Bateau Espagnol” o “Franco la Mort”. L’any 69 va marxar a Itàlia, on visqué fins la seva mort.

La mort dels ideals polítics implica la mort de la lluita per aquest ideals. Sense ideals la lluita esdevé abstracta, i l’abstracció és només pels intel·lectuals. La gent plana necessita líders, proclames, acampades… Alhora, els ideals encaminen el pensament dels intel·lectuals, i el monopolitzen.

  • Comparte:
  • Facebook
  • Twitter
  • Tuenti
  • Digg

facebook:

Responder